Breaking News 3 juni 2014
Een dwaze maagd: sterrenregen voor herontdekte roman

Vandaag in Breaking News de herontdekte roman van Ida Simons, Een dwaze maagd, die afgelopen weekend van zowel de Volkskrant als van NRC Handelsblad vijf sterren kreeg toebedeeld. Bovendien lof van Wim Brands!

 

'Simons toont zich een zelfbewuste schrijfster in deze even gevoelige als onsentimentele roman. U hoeft voorlopig geen ander boek te lezen.' - NRC Handelsblad

   EnigeEchteTwitter logo 2012    

 Volg Breaking News ook via Twitter

 

Een dwaze maagd

Ida Simons

 

Cossee Ida Simons Dwaze maagdDeze titel werd niet eerder opgenomen in een NBD Biblion-abonnement (SO, Toptitel, Top10) of -snelservice (Express Titels).

Genre: Fictie volwassenen

 

De uitgever over Een dwaze maagd: 

Portret van een meisje op zoek naar een veilige plek in de chaotische wereld van de jaren twintig.

 

De ouders van Gittel leven als kat en hond. Haar vader 'was een sjlemiel en hij wist het'. Iedere keer als het haar moeder te veel wordt, vertrekt ze met haar dochter voor een paar weken naar haar familie in Antwerpen. Gittel kan daar volop toegeven aan haar passie voor het pianospelen, want er wordt niet al te veel op haar gelet in het bonte, levenslustige gezin, waar haar moeder zich veel beter thuis voelt dan bij haar echtgenoot. Ook leert Gittel er haar eerste levenslessen. Haar grenzeloze vertrouwen in haar oudere vriendin Lucie wordt op harde wijze geschonden. Simons beschrijft op onnavolgbare wijze de kwetsbare relatie tussen de twee meisjes midden in de bedrijvige Joodse gemeenschap in Antwerpen en roept een Elsschot-achtige wereld op. In Berlijn, waar Gittels vader zijn fortuin in een handomdraai probeert te vergaren, is de illusie van rijkdom na de beurskrach van 1929 snel voorbij. Wie, vraagt zich Gittel af, kan je in deze wereld van oplichters nog vertrouwen?

 

Ida Simons (Antwerpen 1911–Den Haag 1960) kwam tijdens de Eerste Wereldoorlog met haar ouders naar Nederland. Op negentienjarige leeftijd debuteerde zij als pianiste bij de Cercle Musical Juif in Antwerpen. Haar ster steeg snel na haar studie in Londen en Parijs, en ze trad met vele grote orkesten op in binnen- en buitenland.
De inval van de Duitsers brak haar carrière af. Met haar gezin werd zij afgevoerd naar Barneveld, vervolgens naar Westerbork en ten slotte naar Theresienstadt. Na de oorlog trad ze weer op, maakte zelfs een tournee door de Verenigde Staten, maar bleek niet meer opgewassen tegen de hoge eisen die aan een uitvoerend kunstenaar werden gesteld. Ze beëindigde haar loopbaan als pianiste en begon te schrijven. In 1946 debuteerde ze met de dichtbundel Wrange oogst. In 1960 verscheen Een dwaze maagd. Deze roman werd hoog geprezen en maakte de verwachting van haar schrijverschap volledig waar. Door haar vroege dood is haar werk ten onrechte in vergetelheid geraakt.

 

Productinformatie:

Medium: boek

Uitgever: Cossee

Uitvoering: 208 blz. 21 cm., gebonden

Prijs: 19,90

NBD Biblion Prijs: 20,53 incl. bindkosten en excl. verzendkosten

ISBN: 9789059365049

BRNS Bestelnummer: 2014234272

 

Klik hier om via AIDA te bestellen >>>

 

NwBestelknop_BreakingNews

 

 

 

Aanbod geldig van dinsdag 3 juni 10:00 uur tot woensdag 4 juni 10:00 uur.

!footertekst

 

NBD Biblion | Huygensstraat 1 | 2721 LT Zoetermeer | Postbus 7454 | 2701 AL Zoetermeer
T (079) 344 0344 | F (079) 344 0343 | E nieuwsbrief@nbdbiblion.nl | I http://www.nbdbiblion.nl/ |