Breaking News 25 september 2014
Tweeluik jonge leraren in het onderwijs: Meester Mark en Meester Johan

Vandaag in Breaking News twee zojuist verschenen boeken over twee jonge leraren en hun ervaringen in het onderwijs: de een werkt op een basisschool in de binnenstad van Rotterdam, de ander op een ROC in Amsterdam.

 

Johan Goossens was eergisteren te gast bij Jeroen Pauw. Wie heeft er wél een boek bij zich? werd al eerder besproken in Nooit meer slapen, Eén vandaag, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

 

Ook Meester Mark is volop in de media. Gisteren besteedden Trouw, Algemeen Dagblad en het NCRV-radioprogramma De Ochtenden aandacht aan Meester Mark draait door. Vandaag plaatst de Volkskrant een interview en zaterdag is de auteur te gast bij Spijkers met koppen.

 

Meester Mark draait door is een leestip van de Nationale Onderwijs Gids.

 

Wie heeft er wél een boek bij zich?

Johan Goossens

 

Wie wel boek bij zichDeze titel werd niet eerder opgenomen in een NBD Biblion-abonnement (SO, Toptitel, Top10) of -snelservice (Express Titels).

Genre: Volwassenen non-fictie; Onderwijs, Waargebeurd

  

De uitgever over Wie heeft er wél een boek bij zich?:

 

'Niveau 2? Weet je dat wel zeker?' Als cabaretier Johan Goossens leraar Nederlands wordt op een ROC in Amsterdam kijken de andere docenten daar hem meewarig aan. 'Niveau 2? Ik zit al dertig jaar in het vak, maar niveau 2 dat kan ik niet,' zegt de een. 'Ach, maak hem niet zenuwachtig,' zegt een ander. 'Als je het maar niet persoonlijk opneemt. Neem het nooit persoonlijk op!'
Op weg naar de klas wordt Johan aangeschoten door nóg een leraar die een poging doet de nieuweling gerust te stellen: 'Je moet Hakim meteen apart zetten! En ga nooit met Sharysel in discussie, want dan ben je verloren. En als er iets is, dan bel je gewoon de beveiliging!'

 

In Wie heeft er wél een boek bij zich? heeft Johan Goossens zijn ervaringen in de klas, waarover hij eerder schreef in zijn veelgelezen column in Het Parool, gebundeld. Het is een openhartig, geestig en ontroerend verslag van een jonge leraar die zich begeeft in het hart van de storm: voor de klas op een ROC in de Randstad.

Johan Goossens was winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival in 2006, debuteerde daarna met zijn theatershow A-Boom! en trekt nu door het land met zijn show Leer mij de mensen kennen, waarin hij ook vertelt over zijn ervaringen als leraar op het ROC.

 

Productinformatie:

Medium: boek

Uitgever: Thomas Rap

Uitvoering: 192 p., 20 cm., paperback

Prijs: 12,90

NBD Biblion Prijs: 14,91 incl. bindkosten en excl. verzendkosten.

ISBN: 9789400400191

BRNS Bestelnummer: 2014393604

  

Klik hier om via AIDA te bestellen >>>

 

NwBestelknop_BreakingNews

 

 

 

 

Meester Mark draait door. Ten onder in het onderwijs

Mark van der Werf

  

Meester MarkDeze titel werd niet eerder opgenomen in een NBD Biblion-abonnement (SO, Toptitel, Top10) of -snelservice (Express Titels).

Genre: Volwassenen non-fictie; Onderwijs, Waargebeurd

 

De uitgever over Meester Mark draait door:

 

Mark van der Werf, verslaggever van het Algemeen Dagblad, heeft op zijn 35e genoeg CEO's en Haagse parlementaire hotemetoten geïnterviewd. Hij zegt de journalistiek vaarwel en wordt leraar op een basisschool in de binnenstad van Rotterdam.
In Meester Mark draait door doet hij met veel vaart en zelfspot verslag van zijn nieuwe loopbaan. De onervaren meester maakt een vliegende start: hij strikt veters, plakt pleisters op kapotte knieën en leert zijn groep rekenen en schrijven.

 

Helaas blijft het schooljaar niet zo idyllisch.
Een jongen met het Gilles de la Tourette-syndroom roept vijftig keer per dag 'mamamia-pizzeria'. Een meisje dat categorisch zwijgt, communiceert door opzichtig in het kruis van haar leerkracht te grijpen. En de moeder van een aartsluie leerling concludeert dat haar zoon een Winti-kruidenbad en vier weken absolute rust nodig heeft. Geleidelijk groeit bij de voormalige verslaggever twijfel: Heeft hij de juiste carrièreswitch gemaakt? Dromen, durven, doen, blijkt niet zo simpel als het lijkt. De bureaucratie in het onderwijs is enorm. Een leuke les voorbereiden? Helaas, er moet eerst een arrangementenplanning gemaakt worden. De leerlingen de baas blijven, is bovendien moeilijker dan gedacht. Op de Pabo, waar je met broddelwerk prima cijfers kunt scoren, heeft orde houden geen prioriteit. Daar is het belangrijker om een vis te kleien. Uiteindelijk belandt Mark op een skippybal van een haptonoom - en hakt hij de knoop door.

 

Mark van der Werf ging na de school voor journalistiek aan het werk bij de regionale pers en stapte in 2005 over naar het Algemeen Dagblad. In 2011 vond hij het mooi geweest en gooide hij het roer om. Mark werd leerkracht op een basisschool.

 

Productinformatie:

Medium: boek

Uitgever: Scriptum

Uitvoering: 204 p, 21 cm., paperback

Prijs: 16,00

NBD Biblion Prijs: 17,40 incl. bindkosten en excl. verzendkosten.

ISBN: 9789055949809

BRNS Bestelnummer: 2014393606

 

Klik hier om via AIDA te bestellen >>>

  

NwBestelknop_BreakingNews

 

 

 

Aanbiedingen geldig van donderdag 25 september 10.00 uur tot vrijdag 26 september 10.00 uur

!footertekst

 

NBD Biblion | Huygensstraat 1 | 2721 LT Zoetermeer | Postbus 7454 | 2701 AL Zoetermeer
T (079) 344 0344 | F (079) 344 0343 | E nieuwsbrief@nbdbiblion.nl | I http://www.nbdbiblion.nl/ |